Chat with us, powered by LiveChat

Huis of kamer onderverhuren: dit moet je weten

Je huis of kamer verhuren? Dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Van meubelopslag tot kamerverhuurvrijstelling: we geven je 4 handige tips.

Tip #1 Mag in mijn huis of kamer onderverhuren?

De eerste en belangrijkste vraag is ‘mag ik mijn huis of kamer onderverhuren?’ Er zijn daarbij twee situaties mogelijk: wanneer je een woning of kamer huurt, of wanneer je een woning of kamer bezit.

  • Huur: je mag onderverhuren, maar alleen met toestemming van de huurder. Bij sociale huurwoningen is onderverhuur sowieso niet toegestaan. Controleer dus goed wat je er in je huurcontract staat. Een onderhuurder heeft dan dezelfde rechten als een gewone huurder.
  • Koop: bij een koopwoning zijn er twee opties voor onderverhuur: de leegstandwet (met als voorwaarden dat het huis leeg en te koop staat) en kortdurende verhuur (voor een periode van 0-2 jaar, maximaal 1 contract).

Tip #2 Onderverhuur: (tijdelijke) meubelopslag en opslag spullen

Wil je niet je meubels of spullen laten staan, wanneer je kiest voor onderverhuur? Bijvoorbeeld omdat je dure meubels hebt, of persoonlijke spullen die belangrijk voor je zijn. Kies in dat geval voor een opslagruimte voor het bewaren van je spullen en meubelopslag. Bij Extrabox bereken je eenvoudig hoeveel ruimte je nodig hebt, met onze ruimtecalculator. Wil je bijvoorbeeld een tafel, een 2-zitsbank en een boekenkast opslaan? Dan heb je ongeveer 5m3 ruimte nodig.

Tip #3 Ruimte in huis over? Maak gebruik van de kamerverhuurvrijstelling

Wanneer je niet je hele woning verhuurt gelden er andere regels. Dit is interessant wanneer je bijvoorbeeld één kamer in huis over hebt. Maak hierbij gebruik van de kamerverhuurvrijstelling. De huuropbrengsten zijn dan belastingvrij en ook behoud je het recht op hypotheekrenteaftrek. Er zijn wel enkele voorwaarden: de ruimte voor verhuur is ‘onzelfstandig’, de verhuur is structureel, de huuropbrengst is maximaal € 5246 en inschrijving in het BRP is vereist.

Tip #4 Hoe werkt het met onderverhuur aan toeristen?

Het aantal overnachtingen met bijvoorbeeld Airbnb stijgt enorm. De regels voor overnachtingen verschillen hierbij per gemeente. In Amsterdam mag bijvoorbeeld de woning maximaal zestig dagen per jaar worden verhuurd. Er zijn wel een aantal algemene regels: in de akte van je woning moet staan dat je mag verhuren en je moet over de huurinkomsten toeristenbelasting betalen.


Huis of kamer onderverhuren: dit moet je weten
Stuur een bericht

Hoeveel ruimte heb je precies nodig? Bereken het in onze handige ruimte calculator! Huur zelf storage opslagruimtes vanaf 1 m3 en betaal alleen voor de ruimte die je écht gebruikt.

Ruimte Calculator

Hoeveel ruimte heb je precies nodig? Bereken het in onze handige ruimte calculator! Huur zelf storage opslagruimtes vanaf 1 m3 en betaal alleen voor de ruimte die je écht gebruikt.

Direct reserveren

Reserveer je self storage opslagruimte direct online bij Extrabox! Reserveer direct of vraag een offerte aan. Je hebt de offerte binnen 2 minuten in je mailbox.